Vrh svjetske hirurgije u KCCG: Zahvat koji košta pola miliona o trošku države

Najveći hirurški poduhvat u Kliničkom centru Crne Gore, intraoperativna primjena citostatika, počela je da se sprovodi u Centru za digestivnu hirurgiju.

Direktor Kliničkog centra Jevto Eraković kazao je da je urađena jedna od najvećih hirurških intervencija koje se danas izvode u svijetu i poslije transplatacione medicine sigurno predstavlja vrh hirurgije.

“Moram da izrazim zaista veliku zahvalnost prof. dr Ranku Lazoviću koji je uradio intervenciju i koji je vođa tima koji je ovde sa nama. U timu su pored prof. dr Lazovića bili anesteziolog dr Ognjenka Šarenac, hirurg dr Janko Žujović i radiolog dr Vladimir Krgović. Za ovaj poduhvat smo se spremali godinu”, kazao je Eraković.

“Veliko je zadovoljstvo što možemo ovu kalendarsku godinu da završimo na ovaj način ovo je jedan veliki podstrek za kompletnu crnogorsku medicine, jedna snažna poruka da jedan hirurg sa svojim timom i to mladim timom kao što vidite, može da napravi sjajan iskorak u medicine i hirurgiji. Mi planiramo i dogovorili smo se da ćemo da oformimo još jedan tim, tako da ovo je nešto što će predstavljati jedan veliki iskorak ne samo za crnogorske pacijente nego i za pacijente iz regiona koji će po mnogo manji cijenama, što imaju priliku da to dobiju u nekim inostranim Centrima, to moći da dobio u Kliničkom centru Crne Gore. Naravno naši pacijenti i svi osiguranici iz Crne Gore ova operacije će za njih biti potpuno besplatno”, kazao je lazović.

Operisana pacijentkinja, Refija Muzurović iz Bijelog Polja, kazala je da se dobro osjeća.

“Biću dobro. Gledam naprijed, pozitivno mislim i imam razlog više da budem optimistična. Nikada nisam govorila da ću umrijeti i da sam bolesna. Hodam, hranim se, šetam. Ja više nisam bolesna žena”, kazala je Muzurović.