Besplatna programerska obuka za 27 srednjoškolaca na Cetinju i Golubovcima

Softverska kompanija Logate u saradnji sa NLB Bankom kao glavnim pokroviteljem projekta, u okviru centra za obrazovanje odraslih „Logate Akademija“, realizuju inicijativu besplatnog obučavanja srednjoškolaca u oblasti programiranja.

Projekat, kako je navedeno, ima za cilj da približi IT znanja mladima van glavnog grada, gdje su mogućnostiza realizaciju informatičkog obrazovanja ograničene.

Obuka je namijenjena učenicima cetinjske Gimnazije kao i učenicima JU SMŠ Golubovci.

Predavanja će trajati tri mjeseca u prostorijama Logate Akademije u Podgorici i Američkog ugla na Cetinju.

U narednih 12 sedmica srednjoškolci će učiti programerske vještine u programskom jeziku Python.

Predavači će, kako je navedeno nastojati da balansiraju razvoj programerskih vještina i analitičkog razmišljanja sa praktičnim rješavanjem problema.

Zahvaljujući ovom projektu, 27 srednjoškolaca će nakon završetka kursa imati osnovna programerska znanja koja će im omogućiti dalje usmjeravanje i izučavanje ove oblasti.

Ovom inicijativom NLB Banka i Logate kompanija, kako je saopšteno nastoje da ojačaju kapacitete lokalnih zajednica, te snažno podrže razvoj, sve potrebnijih, informatičkih vještina, ključnih među mladima.

„Kao kompanija koja kroz svoju Akademiju u prethodne tri godine intenzivno doprinosi edukaciji IT kadra u Crnoj Gori, smatramo ovaj projekat prirodnim sljedećim korakom u nastojanju da informatička znanja širimo cijelom Crnom Gorom. S obzirom na to da smo za sada orijentisani samo na Podgoricu, na ovaj način smo željeli otvoriti vrata i ostalim opštinama i pružiti priliku mladima da se oprobaju u ovoj uzbudljivoj oblasti, u nadi da će među njima biti naših budućih kolega“, rekli su iz kompanije Logate.

„Finansijska industrija se vrlo brzo mijenja i prilagođava novom dobu digitalnog poslovanja i života. Izazov za sve učesnike na tržištu je da dovoljno ulažu u novu tehnologiju i znanje. U NLB-u smo orijentisani i na digitalizaciju usluga i bolje korisničk oiskustvo. Da bismo postigli ovaj strateški cilj, moramo ulagati u nove tehnologije i obrazovanja uz podršku mladih zainteresovanih za ovu oblast. Zbog toga smo posebno zadovoljni da smo u prilici da podržimo realizaciju ovakvog projekta, koji je potekao od mladih, koji su zainterersovani za zanimanje koje je sve traženije. Vjerujemo da će ovo biti značajan korak na putu ka njihovom budućem profesionalnom usavršavanju i želimo im mnogo uspjeha,“ kazao je Dino Redžepagić, izvršni direktor NLB Banke zadužen za prodaju, informacione tehnologije i inovacije.

NLB Banka i Logate će, kako je poručeno nastaviti sa aktivnostima koje promovišu finansijsko i e-opismenjavanje, i e-vještine među djecom i mladima kao jedan od prioriteta u društveno odgovornom poslovanju ovih kompanija.

Na Cetinju je realizacija projekta pomognuta i prethodnom inicijativom samih srednjoškolaca, koji su programersku obuku u svom gradu i sami osmislili kroz učešće na Unicef-ovoj UPSHIFT radionici za mlade, održanoj u oktobru 2019, a koju su kompanija Logate i NLB Banka u okviru svog projekta podržale i realizovale, zaključeno je u saopštenju.

* * * * *

Tradicija postojanja NLB Banke AD Podgorica duga je više od jednog stoljeća i datira od 1905. godine kada je u Cetinju osnovan njen prethodnik MNB Crnogorska banka – Banque de Montenegro. Nakon spajanja sa Euromarket bankom 2006. godine, postala je druga najveća finansijska institucija u Crnoj Gori. Danas je jedna od vodećih banaka na tržištu Crne Gore, na kojem preko 300 zaposlenih putem 19 filijala pruža usluge klijentima u 13 gradova širom zemlje.

Antena M