Plantaže uplatile svih 3.300.000 eura poreskog duga

Kompanija “13 jul – Plantaže” je uplatom 3.300.000 eura, izmirila sve svoje poreske obaveze i na današnji dan nema dug prema Poreskoj upravi po bilo kom osnovu. Na ovaj način izmirene su i obaveze proistekle iz reprograma poreskog duga, čime su Plantaže stekle pravo da se nađu na Bijeloj listi poreskih obveznika Crne Gore. Sve poreske obaveze kompanije “13 jul-Plantaže” izmirene su iz tekućih sredstava poslovanja.

Ovo je jasan odgovor svima koji su iz ličnih, partijskih i drugih interesa, prosto zlonamjerno, medijski špekulisali i pokušavali da relativizuju očigledne uspjehe Plantaža. Uspjehe Plantaža su relativizovali jednako oni iznutra i oni spolja, koji su izvjesno medijski mešetarili nad sudbinom ove Kompanije koja je izgradila najveći crnogorski brend, snažno pozicioniran na svjetskom tržištu, na kojem ostvaruje izuzetne poslovne rezultate, kako kroz veličanstvenu žetvu preko 800 najvećih odličja i ocjena kvaliteta proizvoda osvojenim na prestižnim svjetskim takmičenjima, tako i kroz širenje prodajne mreže na tržištima preko 40 zemalja.

Napominjemo da je u poslednjih desetak godina bilo ogromnih poslovnih problema, prije svega objektivne prirode, sa kojim su se Plantaže susrijetale i borile. Velika ekonomska kriza, koja je počela 2008. godine, je Plantažama donijela velike probleme, s obzirom da se radi o Kompaniji koja globalno posluje i realizuje proizvode u preko 40 zemalja širom svijeta. Veliki udar na ovu Kompaniju je bio i 2016. godine kada joj je zabranjen uvoz na tržiste Rusije, koje je bilo strateški važno i najperspektivnije tržište, na kojem se realizovalo godišnje i do 5 miliona eura vrijednosti proizvoda. Čak dvije berbe, u poslednjih pet godina (2014 i 2019), su znatno uticale na smanjenje ubranih količina vinskog i konzumnog grozdja kao i breskve. Ističemo i poslednjih godina značajno veću i agresivniju konkurenciju u vinskom svijetu koja je takođe značajno otežala poziciju Plantaža. I pored svih ovih ogromnih problema zahvaljujući spremnosti ukupnog kolektiva i upravljačkog menadžmenta mnogi problemi su prevaziđeni. Kompanija je uprkos svemu ostvarila veoma dobre rezultate, a svo ovo vrijeme redovno isplaćuje zaradu za, u prosjeku, 1.200 zaposlenih. Za ukupno sagledavanje poslovanja važno je biti svjestan i činjenice da Plantaže ne ostvaruju ni jedan euro državnih subvencija ni po kom osnovu.
U budžet države i lokalne uprave, po raznim osnovama, u posljednjih deset godina uplaćeno je oko 93 miliona eura, dok je od početka 2008. godine do danas uplaćeno oko 110 miliona eura. U prosjeku, na godišnjem nivou to iznosi oko 10 miliona eura.

U periodu od 2008. godine do danas ubrano je 242,5 mil. kg vinskog i stonog grožđa, 14 mil. kg breskve, proizvedeno 183,4 miliona flaša vina i rakija, podignuto 700 ha novih zasada vinograda i 47 ha voćnjaka i ostvareno 379 mil. € prihoda.

Ono što je od krucijalnog značaja za kompaniju je to što Plantaže značajna sredstva investiraju u proizvodno-prerađivačke kapacitete. Poslednjih 10 godina uloženo je čak preko 40 miliona eura. Sve investicije su pažljivo planirane i odgovor su kako na svojevrsne zahtjeve tržišta, tako i na istinsku potrebu da se u narednom periodu jača liderka pozicija Plantaža kako na crnogorskom tako i na regionalnim i drugim međunarodnim tržištima.
Ovom prilikom se Plantaže zahvaljuju svim lojalnim članovima Kompanije, kao i svim vjernim potrošačima i iskrenim prijateljima Plantaža koji su vjerovali ovoj Kompaniji i pomogli da i danas Plantaže budu jedan od najvećih crnogorskih brendova sa kojim se Crna Gora može ponositi svugdje u svijetu.
Poslovna politika kompanije “13.jul-Plantaže” i u narednom periodu biće usmjerena na dugoročan stabilan rast i razvoj, ostvarivanje dobrih poslovnih rezultata i učvršćivanje njenog liderskog položaja kao najglobalnije kompanije u Crnoj Gori.

Pregled realizovanih poreskih obaveza po godinama od 2008 zaključno sa 2019.: