Obustava svih javnih i privatnih okupljanja, obustava nastave na najmanje 15 dana…

Obustava svih javnih i privatnih okupljanja i skupova, obustava nastave u obrazovnim ustanovama na najmanje 15 dana, najbitnije su mjere Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

Zabranjen je ulazak u zemlju licima koja dolaze iz Slovenije, Njemačke, Francuske, Švajcarske i Danske, a zabranjen je i odlazak u te zemlje.

Između ostalih, mjere su sljedeće:

Zabrana uplovljavanja svih kruzera i jahti u luke Bar, Budva, Kotor, Porto Montenegro, Risan, Porto Novi i Zelenika do 2. aprila 2020. godine.

Ministarstvu unutrašnjih poslova predloženo je da privremeno zatvori manje granične prelaze i granične prelaze za pogranični saobraćaj,

Zabrana svih okupljanja stanovništva na zatvorenim i otvorenim javnim mjestima.

Prekid obrazovno-vaspitnog rada u javnim i privatnim obrazovno-vaspitnim ustanovama u trajanju od najmanje 15 dana sa početkom 16. marta 2020. godine.

Poslodavcima da zaposlenima omoguće obavljanje poslova i radnih zadataka od kuće, u skladu sa prirodom posla.

Poslodavcima da izvrše preraspodjelu radnog vremena jednom od roditelja, staratelju, ili usvojiocu djeteta mlađem od 11 godina, tokom perioda iz tačke 2 naredbe, u skladu sa prirodom posla.

Naredba stupa na snaga 13. marta.

Konferenciju Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti pratite uživo na portalu Vijesti i na facebook stranici Vijesti.

U trenutku kada korona virus imamo svuda u okruženju moramo biti odgovorni. I nakon jučerasnje sjednice održana sjednica koordinacionog tijela u prosirenom sastavu. Razmjere epidemije su takve da nema zdravstvenog sistema koji moze odgovoriti u punoj mjeri. Crna Gora do sada nije otkrila ni jedan slučaj. Preporuka SZO je da zemlje koje kontrolišu ukupnu društvenu mjeru mogu kontrolisati virus, što mi mislim radimo. Zbog toga i danas preduzimamo odlučne strucno utemeljene mjere. Mjere imaju za cilj da maksimalno odože pojavu virusa i da se zdravstveni sistem bolje spremi. Svaki dan je za nas dobitak. Mi ne smijemo napraviti grešku kao neke države poput onih gdje je epidemija uzela maha. Zato vjerujem da će sve mjere naići na punu podršku gradđana jer smo svi na ustom zadatku – rekao je član koordinacionog tijela Milutin Simović.

On je kazao i da će svako nepoštovanje ovih odredbi podlijegati kriivčnoj odgovornosti.

Dodao je i da Vlada neće nijemo posmatati devijacije koje su prtethodnih dana zabilježene u Crnoj Gori.

– Nećemo nijemo posmatrati, već ćemoćemo pažljivo posmatrati trgovce. Znama da je ovo suvišna poruka za mnoge ali očigledno neki podaci koje dobijamo su dali za potrebu da donesemo ovakvu preporuku. Ako viidimo da se to nastavlja vlada planira da brzo revidira relevantne propise kako bi sprovela rigorozne mjere koji su iskorisitli ovu sitacuju ta brzo bogaćenje – rekao je Simović.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović pojasnio je da mjere podrazumijeva zabranu uplovljavanja u luke Bar, Budva, Kotor, Kumbor i Zelenika do 2. aprila 2020. godine. Zabranjena su, kako je rekao, okupljanja u zatvorenom ali i na otvorenom prostoru, što se, kako je rekao odnosi na sportske, političke i vjerske događaje. Nisu dozvoljene ni posjete licima na bolničkom liječenju kao ni licima koja se nalaze u UIKS.

Hrapović je naveo da je zabranjen ulazak u zemlju licima koja dolaze iz Slovenije, Njemačke, Francuske, Švajcarske i Danske, a zabranjen je i odlazak u te zemlje.

Damir Šehović ministar prosvjete, kazao je da je donešena odluka o obustavi nastave u vrtićima školama i na fakultetima na 15 dana, pri čemu se odluka može promijeniti u zavisnosti od kretanja virusa.

-Odluka se primjenjuje od ponedeljka što znači da sve privatne i javne ustanove prestaju sa radom od 16. marta – rekao je Šehović.

-Svim roditeljima djece koje nisu starija od 11 godina biće plaćeno odsustvo, dok njihovo dijete ne boravi u školi. Ovakva odluka, odgovoran je potez vlade i svih nas, koja ima za cilj da zaštiti interes djece i zdravlje djece kao i nastavnog i nenastavnog osoblja – dodao je Šehović.

Izvor: Vijesti.me