Kostić: Očekujemo bolju narednu sezonu

Kompanija ,,Karisma Hotels Adriatic Montenegro” otvorila je 10. jula u Ulcinju hotel “Holiday Villages Montenegro” koji raspolaže sa 500 soba, ali je prosječna popunjenost samo 30 soba, što je nešto više od pet odsto. Direktor Karisma Hotels & Resorts za Istočnu Evropu, Nemanja Kostić kazao je za Pobjedu da zbog pandemije korona virusa, pokušavaju da održe destinaciju, kadrove i portfolio, kojim danas raspolažu. Svi planovi “Karisme” usmjereni su za narednu sezonu kada će biti obogaćena ponuda, te uveden novi koncept, jer se dosadašnji uglavnom bazirao na odmoru za porodice.

POBJEDA: Kakva je trenutna situacija u hotelima Karisme u Ulcinju? Počeli ste 10. jula, koliko je trenutno popunjen hotel?

KOSTIĆ: Hotel Holiday Villages je trenutno otvoren, ali sa izuzetno niskom okupacijom. Kompleks raspolaže sa nešto manje od 500 hotelskih jedinica, a prosječna popunjenost je oko 30 soba, što je nešto više od pet odsto.

Nemanja Kostić

Prošle godine, u ovom periodu je zauzetost bila preko 95 odsto. Upravo ovi podaci ukazuju koliko je sveukupna situacija u hotelskoj industriji kompleksna, ali i u turizmu uopšte, incoming & outgoing agencije, restorani, kao i sve uslužne djelatnosti su, takođe, pogođene ovom krizom.

POBJEDA: Koji su novine u vašem poslovanju?

KOSTIĆ: Ono što je drugačije je struktura naših gostiju. Zapravo, do ove turističke sezone, 90 odsto naših prihoda je generisano sa tržišta UK i EU, dok u ovom trenutku, prethodno spomenutu, popunjenost ostvarujemo sa lokalnog tržišta. Ova godina je definitivno posebna i specifična iz mnogo razloga, od činjenice da smo u konstantnom iščekivanju da se nešto promijeni na bolje, do činjenice da u ovim okolnostima ne možemo išta da planiramo. Naravno, kao novinu, ali i ne tako srećnu okolnost, treba spomenuti i sve preventivne i propisane mjere zaštite, a sve u cilju očuvanja javnog zdravlja i zaštite naših gostiju, koje ne samo da mijenjanju i utiču na kvalitet usluge, već mijenjaju sveukupni ambijent i doživljaj naših gostiju. Nažalost, nalazimo se u takvoj situaciji koja je, zapravo, naša nova realnost, bar u narednom periodu, i moramo se pridržavati svih neophodnih mjera zaštite.

Da budemo optimisti, nadamo se da ćemo već sljedeće turističke sezone sve ovo ostaviti iza nas, te da ćemo se vratiti normalnom poslovanju.

POBJEDA: Da li ima najave za dolazak stranih gostiju ili eventualnog produžetka sezona?

U ovim okolnostima i sa ovakvom epidemiološkom situacijom u svijetu, ne očekujemo posjećenost stranih gostiju, a nema ni najava. Uzimajući u obzir sve okolnosti i trenutnu popunjenost, sada je sasvim izvjesno da turističke sezone neće ni biti.

POBJEDA: Jeste li uspjeli da zadržite zaposlene?

KOSTIĆ: S obzirom na veličinu kompleksa i sadržaja u istom, otvaranjem hotela broj zaposlenih je zapravo duplo uvećan, a nije bilo ni otpuštanja u prethodnom periodu.

POBJEDA: Koji su vaši najveći problemi u ovom trenutku? Kako ocjenjujete turističku sezonu u svijetu od kada je zavladala pandemija korona virusom, šta to treba uraditi kako bi se održali i izvukli iz krize, i da li će posljedica biti i sljedeće godine?

KOSTIĆ: Izuzetno mala popunjenost utiče direktno na ostvarivanje planiranih prihoda, koje, nažalost, nećemo ostvariti ove godine, s obzirom da su nam skoro svi partneri otkazali dugoročne ugovore. Znatno umanjeni prihodi već sada utiču na likvidnost, i u ovom trenutku bih to detektovao kao, možda, najveći problem.

Bojim se da će manjak likvidnosti izazvati i druge probleme na destinaciji. Prije svega, mislim na cjelokupnu ponudu u budućnosti, kvalitet kadrova, kvalitet usluge, kao i sve ono dobro što je decenijama unazad stvarano i krasilo destinaciju. Vjerujemo da će se epidemiološka situacija stabilizovati, i da će 2021. godina biti daleko uspješnija od ove, a do tada moramo uraditi sve kako bismo održali destinaciju, kadrove i portfolio, kojim danas raspolažemo.

Izvor: Pobjeda.me